✍ Geld: De 3 meest voorkomende psychologische blokkades
Als coach voor vrouwelijke onderneemsters, heb ik het regelmatig met mijn klanten over geld. En daarmee bedoel ik niet alleen verdienmodellen en omzet.
Ik doel vooral op de psychologische blokkades die bijna iedereen (onbewust) heeft over het thema Geld.
In deze video deel ik de 3 meest voorkomende blokkades met je.
Geld kun je zien als energie; het moet stromen
Vaak hebben mensen een onbewuste blokkade die in de weg zit om bepaalde keuzes te maken. in Nederland hebben we het niet zoveel voer geld en juist daarom deel ik hier veel over. Omdat het belangrijk is om te werken aan je zogenoemde ‘Money Mindset.’ Want een healthy mind, is een healthy business.
Het belangrijkste om te weten is dat je geld kunt zien als energie. Energie stroomt, het is overal ene r is een overvloed van. Geld hoort ook te stromen; je geeft het uit en je ontvangt het.
Heb je moeite met uitgeven, pot je al je geld op en doe je er niets mee, dan stagneert deze energie.
Heb je moeite met geld naar je toe te trekken, te verdienen en de juiste prijzen voor je diensten te vragen? Ook dan stagneert de energie. Je geeft veel maar je ontvangt te weinig terug.
Er hoort een mooie balans te zijn.
Zodra jouw Mindset over geld gezond is, kun je jouw onderneming veel beter laten groeien.
Het is belangrijk om blokkades te herkennen en hier goed mee om te gaan. Niet alleen om meer geld naar je toe te laten stromen, maar vooral voor je persoonlijke ontwikkeling.
Als je weet wat jou in de weg staat, wat jouw onbewuste overtuigingen zijn, dan kun je daar aan werken. En jezelf & je business naar een hoger niveau tillen.
Ik deel hier de money mindset blokkades die ik het meeste bij mijn klanten terug hoor. Lees ze door en ontdek welke jij bij jezelf herkent.
De 3 meest voorkomende overtuigingen over geld bij vrouwelijke onderneemsters:
1.De Pleaser
De eerste blokkade die ik veel zie bij vrouwelijke onderneemsters, gat over eigenwaarde. 'Ben ik het waard om geld aan uit te geven? Is mijn dienst het waard om in te investeren?'
Dit zie je vooral bij vrouwen die heel erg begaan zijn met anderen. Vrouwen die heel veel liefde, tijd, aandacht en energie geven, maar het lastig vinden om te ontvangen. Het resultaat daarvan is dat ze aan het einde van de week / maand / jaar uitgeput zijn, omdat ze zoveel hebben gegeven maar heel weinig terug hebben gekregen. Geld is energie; het stroomt. Je geeft en je ontvangt. Als je alleen maar geeft en astig kunt ontvangen, dan stagneert deze energie. Dat kan leiden tot een gevoel van tekort schieten en eenzaamheid.
2. De zelfsaboteur
De tweede blokkade die veel voorkomt, is vaak bij mensen die voldoende verdienen, maar het net zo snel weer uitgeven. Onbewust voelen ze zich oncomfortabel met het bij zich houden van geld. Dit zijn vaak mensen die weinig inzicht hebben in hun financiën en het moeilijk vinden om hun rekeningen te checken. Dat zorgt voor een 'zeurend stemmetje' in hun hoofd en voor een gevoel van onzekerheid. Deze blokkade heet 'zelfsabotage' omdat mensen zichzelf in de weg zitten met dit patroon. Vaak hebben ze grote dromen en plannen maar doordat ze snel geld uitgegeven, hebben ze hier geen geld voor. Ze zitten zichzelf dus in de weg om het leven te leiden dat ze graag willen leiden.
3. De Vergelijker
Vergelijken doen we allemaal. Dat stamt nog uit de pre-historie en is heel normaal. Het was vroeger ontzettend belangrijk om niet buiten de groep te vallen dus checkten we continu of we nog wel goed in de groep lagen. Het hielp ons overleven waardoor we dit nog steeds doen. Dat vergelijken is het probleem niet. Het is wel een probleem als we met deze vergelijkende gedachten aan de haal gaan en ons erdoor laten leiden. Als je je telkens (onbewust) vergelijkt met mensen die slimmer zijn, succesvoller en verder met hun bedrijf dan jij, dan kan dit zorgen voor een gevoel van tekort schieten en een minder gevoel van eigenwaarde. Hierdoor vraag je te weinig voor je product, word je onzeker over je prijs of ervaar je zelfs een disconnectie met anderen omdat je je telkens minder voelt.
Ga bij jezelf na: Vraag jij de prijs die goed voelt voor jouw dienst?
Probeer jezelf niet te vergelijken met concurrentie maar keer naar binnen. Wat voelt goed voor jou? Eerlijk. Merk het op als je kritische stemmetje omhoog komt en luister naar jouw hart. Want deep down weet je het heus wel. Vergeet niet om dit regelmatig te doen. Ik pas mijn prijzen geregeld aan; ik groei zelf door de jaren, investeer in opleidingen en doe telkens weer meer ervaring op. De investeringen die mijn klanten doen voor mijn cursussen, training & coaching, groeien daarin mee. Simpelweg omdat ik ook steeds meer te bieden heb.
Een investering hoeft trouwens niet altijd een bedrag te zijn.
Toen ik net startte als ondernemer deed ik heus wel dingen gratis. maar dan zorgde ik er wel voor dat ik goede foto’s kreeg en deed ik het in ruil voor reviews en eerlijke feedback. Met de feedback kon ik mijn diensten verbeteren en de foto’s & reviews kon ik goed gebruiken. Dat voelde voor mij dus als een eerlijke ruil.
Welke blokkades herken jij? En laat jij jouw prijzen ook met je mee groeien?
Hier bekijk je de video die ik opnam over de 3 Money Mindset blokkades
Ben jij klaar voor persoonlijke support om jouw business te laten groeien? Wellicht is het Focus, Flow & Grow Programma voor jou. Een unieke combinatie van strategische én psychologische groei om op een ontspannen manier te ondernemen (nieuwe groep start op 13 oktober).
Liefs,
Mariska