✍5 tips om nieuwe gewoontes vol te houden
Ken je dit: Je neemt je iets voor, begint er vol enthousiasme aan en op de een of andere manier verdwijnt je voorgenomen gedrag toch weer langzaam naar de achtergrond.
Dit overkomt mij regelmatig. En dat zorgt ervoor dat ik kan twijfelen aan mezelf. Zo ook weer afgelopen week. Ik besloot dat het tijd werd om mijn eerdere gewoonte ‘gezonde sapjes in de ochtend’ weer eens op te pakken. En dit keer ‘echt goed.’ Dus haalde ik een slowjuicer in huis en ging ik vol goede moed voortvarend aan de slag met het persen van kleurrijke juices.
Wat voelde ik me goed bij deze actie. Met mijn ene hand gooi ik wat fruit in de juicer en met de andere hand maakte ik foto’s van de cactusvrucht - kan niet in de blender, bleek. Maar ach, die vrolijke kleurtjes doen het goed op mijn insta. Ik zong mee met de muziek, vulde blij een reeks aan flesjes met het gekleurde spul en Ik nam me voor om dit de rest van mijn leven zo vol te houden.
Maar na een tijdje fladderen door de keuken en een reeks foto’s van de kleurrijke flesjes - instaproof gesorteerd op kleur - schrok ik op. Ik was al de hele ochtend bezig. Oops. Mijn stemming daalde. Hoe ga ik dit elke week doen? Ik vond het gezellig hoor, zo met mezelf en al dat vrolijke fruit in de keuken, maar ik word ook blij van een heleboel andere dingen. En of het nou echt zo leuk is om dit zo vaak te doen? Twijfel sloeg toe. Want ik wil wel gezond leven. En zo’n sapje is top. Wat dan? In gedachten raak ik in een strijd verwikkeld. Hoe zorg je er nou voor dat je je goede voornemens om gezonder te leven echt doorzet?
Ik ging op onderzoek uit en heb de beste tips op een rijtje gezet. Voor mezelf en voor jou.
1.Bedenk: Groei gaat met 3 stappen vooruit en 1 achteruit.
Heb je je goede voornemen niet vast kunnen houden; don’t panic. Alle groei gaat samen met hobbels, bobbels, beren, drempels en obstakels. That’s life. Vallen en opstaan. Bedenk je dit wanneer je een terugval hebt, het erbij ingeschoten is of wat dan ook. Geef niet op maar pak het weer op.
2. Maak je voornemen zo klein en concreet mogelijk
4 x in de week sporten terwijl je eerst nooit aan sport deed? Dat is misschien lastig vol te houden. Maak je doel kleiner. Hoe kleiner, hoe haalbaarder en hoe meer je je successen kunt tellen En als je successen kunt tellen, kun je ze vieren. Dat is leuker en daardoor ook makkelijker vol te houden.Plus; als je die 4 x wel haalt, is het een mooie bonus. Misschien voelt het een beetje dom of simpel om een klein doel te stellen, maar het het gaat erom dat het werkt.
3. Visualiseer je voornemen
Wat zie je voor je als je aan jouw doel denkt? Ik zie lekkere, kleurrijke juices voor me, een fitte ik en de bonus dat ik al mega veel fruit en groente in een drankje heb zitten. Een healthy living gaat voor mij samen met voor mezelf zorgen. Dat betekent dat ik niet perse een blije ik voor me zie, maar vooral iemand die straalt, fit is en daardoor genoeg energie heeft voor werk en lieve vrienden.
Veel mensen denken in foto’s en plaatjes. Het kan je helpen om aan je doel te denken en het voor je te zien. Je kunt ook een Pinterest bord maken of plaatjes uit tijdschriften verzamelen - lekker old school. Vergeet ‘m dan niet op een zichtbare plek te hangen zodat je jezelf regelmatig herinnerd waarom je je iets hebt voorgenomen.
4. Schrijf het op en spreek het uit
Als je jouw doel opschrijft maak je het concreter. Het voelt meer als een commitment aan jezelf. Ook blijkt uit onderzoek naar embodied cognition, dat je dingen beter herinnert als je je lichaam ergens bij betrekt. Zo bleek bijvoorbeeld dat studenten die tijdens colleges aantekeningen opschrijven, beter onthouden wat er gezegd was, dan studenten die geen aantekeningen maakten of dit op hun laptop deden.Simpelweg omdat je meer van je lichaam vraagt. Ook blijkt uit onderzoek dat als we ons voornemen aan iemand vertellen, we meer geneigd zijn om ons aan ons woord te houden. Zoek dus een buddy uit die jou herinnert aan je goede voornemen.
5. Omring je met fijne mensen
Omring je met mensen die ook gezond(er) willen leven of al zo leven als dat jij nastreeft. Het is best simpel; we worden aangestoken door gedrag dat we zien. Zien we continu sportende mensen, dan zijn we ook geneigd meer te sporten. Zien we mensen aan een drankje of zien we anderen taart eten, dan zijn we automatisch ook meer geneigd om dat te doen.
Zo werkt het trouwens ook met social media; volg accounts die jou aanspreken. En dan niet alleen de superfitte mensen, maar vooral de mensen waarbij jij je goed voelt. Want het nadeel kan zijn dat je je alleen nog maar slechter gaat voelen omdat de hele wereld fitter lijkt te zijn dan jij. Mislukte pogingen en lelijke bankhang outfits met een zak chips op de schoot worden minder vaak gedeeld. Dus merk op wanneer je te veel gaat vergelijken. Volg de mensen die jou echt inspireren, motiveren en weten te raken.
Hopelijk helpen deze tips jou net zoals dat ze mij helpen. Hoe vaker je bepaald gedrag herhaalt, hoe meer het een ingesleten patroon in je brein wordt. Ingesleten patronen worden gewoontes en gewoontes zijn veel makkelijker om uit te voeren dan nieuw gedrag. Het gaat erom dat je nieuw gedrag blijft proberen - ook al zul je geregeld “terugvallen” en uiteindelijk wordt het normaal. Ik waag me dus gewoon weer gezellig aan de sapjes. Maar dan om de week. Bij deze heb ik het opgeschreven dus herinner me er gerust nog eens aan ;) Helpt mij weer om het vol te houden.
Liefs,
Mariska