✍Het komt straks wel…of niet?

Blog het komt straks wel uitstellen gedrag psychologie-22.jpg

Ik schuif geregeld dingen voor me uit omdat ik ‘nu’ te druk ben en ‘later’ meer tijd heb. Dan kijk ik terug in mijn agenda en zie ik dat ik het keer op keer heb verzet naar een toekomstige datum. Ik verbaas me erover dat ik telkens weer denk dat ik volgende week of volgende maand meer tijd heb om een voorraad slowjuices te maken, dat ene boek uit te lezen of een lange wandeling te maken.

En telkens weer blijkt dat ik het later ook druk heb. Zo blijf ik dingen uitstellen tot..tja, tot wanneer eigenlijk? Feit is dat ik juist steeds minder tijd heb. Maar mijn brein maakt me steeds weer wijs dat het straks allemaal nog kan.

Vaak denken we dat we meer tijd hebben zodra de deadline van Project X is geweest, de kinderen naar school zijn of wanneer we vrij zijn. Die vriend bel je morgen wel, want dan heb je vast meer tijd. De zolder ruim je tijdens de vakantie uit en die berg papieren komt later wel. Eerst beantwoord je mailtjes, draai je een wasje en doe je wat andere kleine dingetjes van je to do lijst. 

‘Als eerst maar de kleine dingen uit de weg zijn, dan hebben we tijd voor de grotere projecten,’ denken we vaak. Maar de grap is; die kleine dingen houden nooit op. Ook morgen moet je boodschappen doen, ook volgend weekend heb je een verjaardag en ook volgende maand heb je er stiekem geen zin in.

‘Straks’ komt nooit. 

En toch denken we telkens dat we later meer tijd hebben.

Terwijl we juist minder tijd hebben. 

Bewust of onbewust kunnen we gedachten hebben als ‘Dit is geen goed moment, vanaf morgen eet ik alleen nog maar gezond, sporten doe ik vanaf 1 januari, mediteren doe ik wel als de cursus start, in de vakantie rust ik wel uit, morgen ga ik echt eerder naar bed, als het eenmaal zomer is ga ik bootcampen, enz,’

Onbewust denken we dat ‘straks’ een beter moment is.

Het liefste schuiven we dingen voor ons uit. Want wanneer we aan de slag gaan met dingen die we belangrijk vinden, gaat dit altijd samen met ongemak. Wil je meer tijd voor jezelf hebben? Dan kun je gevoelens ervaren die misschien helemaal niet fijn zijn. Misschien voel je je wel schuldig omdat je je niet nuttig maakt.

Wil je een paar keer per week sporten? Dan moet je tijd met je vrienden opgeven, door de kou naar de sportschool fietsen en zweten. Gezonder eten betekent ook dat je andere recepten moet bedenken of je lievelingssnack moet inruilen voor iets anders.

Ongemak hoort bij dingen die we belangrijk vinden.

De vraag is hoeveel je over hebt voor de dingen die je belangrijk vindt. Als we daar niet bij stil staan, gaat ons brein automatisch in de excuus-modus en komt het met allerlei redenen aan. Waaronder de reden dat nu geen goed moment is. Nog voordat je het doorhebt, heb je weer iets belangrijks voor je uitgeschoven. En zit je op 31 december met exact dezelfde goede voornemens als het jaar daarvoor.

Op de korte termijn voelt het vaak wel fijn om dingen vooruit te schuiven. Maar op de lange termijn hoor je toch dat zeurende stemmetje op de achtergrond Hoe langer je met iets wacht, hoe moeilijker het is om ergens aan te beginnen. Als je alle vervelende, zeurende achtergrond gevoelens bij elkaar optelt, zijn dat er meer en duurt het langer dan dat je er gelijk mee start.

Wachten totdat je je goed en uitgerust voelt…

Vaak denken we ook dat we ons op een bepaalde manier moeten voelen voordat we ergens aan beginnen. We denken dat we in de toekomst meer energie hebben, ergens beter tegen bestand zijn of ons vrolijker voelen. Maar wacht je op zo’n gevoel, dan kun je vaak lang wachten. Emoties heb je niet in de hand.

Je weet niet of je je morgen sterker en fitter zult voelen. Je weet niet of je volgende maand beter uitgeslapen bent. Door gedrag uit te stellen en te wachten op een fijn gevoel, sta je jezelf in de weg om te doen wat je werkelijk belangrijk vindt.

De vraag is dus niet of je er al klaar voor bent. De vraag is welke richting je op wilt.

Wil je door met waar je nu mee bezig bent? Ga ermee door!

Wil je een andere weg inslaan? Vandaag kun je al de eerste stap zetten. Groot of klein. Het gaat erom dat je ermee begint. Dat je iets in beweging zet.

Als je je brein betrapt op een excuus dat straks een beter moment is, vraag jezelf dan af: ‘Zou ik er nu geld, tijd of andere middelen voor hebben? Heb ik er nu de kracht voor, het juiste humeur of zin in?’ Is dat nu niet zo? Dan is dat waarschijnlijk later ook niet zo.

Doe het dus nu en verwacht niet van jezelf dat je straks beter, sterker of energieker zult zijn. Als je eerlijk naar jezelf bent, dan is dit vaak eerder ook een excuus geweest.

De truc om je minder te laten leiden door de smoesjes van je brein?

…..Tromgeroffel…….

Dat is…..Opmerken.

Opmerken dat die excuus machine in je brein je probeert af te houden van bepaalde taken en activiteiten. Je brein vindt ongemak niet fijn en probeert dingen te vermijden die niet fijn zijn.

Probeer op te merken wanneer dit gebeurt en er toch voor te gaan. Want NU is vaak het moment. 

In het Focus, Flow & Grow Programma leer je alles over strategische businessgroei én persoonlijke ontwikkeling.

Vraag jezelf af:

  • Wat stel je steeds uit? Zet je niet in je agenda of verzet je steeds weer?

  • Welke redenen, smoesjes of excuses heb je hiervoor?

  • Dacht je vorige week, vorige maand of vorig jaar ook dat ‘nu’ het juiste moment zou zijn?

  • Verplaats je in jouw toekomstige zelf. Hoe zit je er over een week, een maand of een jaar bij? Heb je er dan de middelen, tijd en perfecte stemming voor?

  • Hoe voel je je dan als je de actie doet die je telkens uitstelt?

  • Als jouw toekomstige zelf jou in dit moment zou adviseren, wat zou je dan tegen jezelf zeggen?

  • Kun je nu al iets doen dat ervoor zorgt dat je het volgende week, maand of jaar beter kunt doen?

Ik ga NU die boswandeling maken en mijn slowjuicer uit de schuur pakken. Wat ga jij doen?

Liefs, Mariska

P.S: Ik ben ervan overtuigd dat persoonlijke groei hand in hand gaat met business groei. daarom help ik ondernemers in het Focus, Flow & Grow Programma met zowel strategie, praktische businesstips én psychologie.

Op13 oktober start er een nieuwe groep. Interesse? kijk op de website of stuur een berichtje naar maris@mariskafissette.com